Používáním těchto stránek souhlasíte s ukládáním souborů cookies na vašem zařízení.

Přihlášení
Login:
Heslo:
Zapomenuté heslo
Zapomenuté heslo
Email:
<< Zpět na příhlášení
Přihlásit

Fenek berberský poprvé před zraky návštěvníků.

Malé pouštní šelmičky jsme dnes vypustili do zcela nové expozice. Jak se jim líbí se přijďte přesvědčit sami. Expozice se nachází vedle gibonů.


7.8.2020 1334x Běžný den

Fenek berberský poprvé před zraky návštěvníků

Fenek berberský (Vulpes zerda)

Malá pouštní šelma, nejmenší druh lišky s největšíma ušima v poměru k tělu.

Aktivní a houževnatá noční šelma, která využívá k úkrytu hluboké nory pod vyvrácenými kmeny apod. Noru opouští až po západu slunce, nemá ráda saharské horko.

V norách žijí i celé skupiny tvořené rodinnými příslušníky. Teritorium si označuje močí a trusem.

Na lov se vydávají v noci. Loví každý člen sám. Výborně vidí a další důležitý smysl, ke kterému mu slouží velké uši je vynikající sluch. Potravu si zahrabávají do úkrytů, které si pamatují.

Po 50ti denní březosti porodí samice mláďata v noře, kde se o ně stará dva týdny. Po tu dobu ji samec nosí potravu. Během obrany mláďat se rodiče chovají velmi agresivně.

Za dva týdny otevírají mláďata oči a začínají vylézat z nor ven. Odstavena jsou ve třech měsících a plně dospělá v 6 - 9 měsících.

Přirození nepřátelé jsou hyeny, šakalové a divocí psi.

V Česku podléhá chov fenků omezení, které vyplývají z vyhlášky č. 75/1996 Sb., kterou se stanoví nebezpečné druhy zvířat. Dále je zařazen v CITES, příloha II.

 


Ilustrační fotografie k článku Fenek berberský poprvé před zraky návštěvníků.

Fenek berberský poprvé před zraky návštěvníků.

Malé pouštní šelmičky jsme dnes vypustili do zcela nové expozice. Jak se jim líbí se přijďte přesvědčit sami. Expozice se nachází vedle gibonů.

Ilustrační fotografie k článku Eliška a Eliot

Eliška a Eliot

Podařilo se dopárovat zvířátko s velkýma ušima, milým kukučem a úžasnou životní energií.