Edukační programy ve školách

Blíží se konec března a s ním končí čas edukačních programů ve školách. Nastane čas školních výletů a jarních aktivit.


Edukační programy ve školách
13.3.2023 605x Běžný den

Edukační programy ve školách

S nástupem zimní sezóny, kterou pracovně nazýváme „okurkovou“ se náš edukační tým vrátil do školek a škol. Program, který v minulosti probíhal ve školních zařízeních, družinách i domovech seniorů byl během pandemie pozastaven.

Na jaře roku 2022 jsme se za dětmi začali pomalu navracet a to ve zcela jiné podobě. Vývoj dětí je neuvěřitelně rychlý a to i díky technologiím, které mají k dispozici. Informace jsou dnes lépe dosažitelné nejenom pro odborníky, zoology a chovatele. Přesto považujeme za důležité přivádět děti k živé přírodě, ukazovat jim provázanost jednotlivých článků a budovat v nich vztah k živému organismu, nenechat vše pouze na sociálních sítích nebo televizi.

Naše edukační pracovnice je autorkou programu pro děti v mateřských školách, který nazvala ZOO nejen v pohádkách. Po prvních návštěvách školek jsme si byli jisti, že to byla správná volba. Děti od 3 let výborně spolupracovaly, komunikovaly a měly obrovský zájem o zvířata, která pro ně byla ve většině případů nová a neznámá. Navíc návštěva zvířat ve školce je vždy skvělým zpestřením výuky.

Edukační programy ve školách

Nezapomněli jsme ani na starší děti na základních školách. Pro ně jsme přichystali program ZOO jak ji neznáte. Poznatky z komentářů lidí, kteří navštěvují zoo jsou mezi zoology častými tématy k diskuzi. Většina laické veřejnosti má velmi zkreslené představy o práci v zoo. Bohužel názory dospělých jsou často až urážející a zavádějící ve směru k lidem, kteří v zoo pracují a odvádějí zodpovědnou a smyslu plnou práci.

Impuls pro edukaci k aktivitě v tomto směru byl jasný. Je potřeba se pokusit vymýtit staré názory a ukázat co vše obnáší práce v zoo. I tento program obstál na výbornou. Zájem o nové informace, které jsou navíc předkládány ve srozumitelné formě lidmi, kteří tímto provozem procházejí, je velký. Děti nás zahrnují novými a novými otázkami i po skončení programu.

Edukační programy ve školách

Pracovat v zoo neznamená chodit do práce a z práce a v případě, že nám není dobře do práce nepůjdeme. ZOO není knihovna, kterou můžeme kdykoliv zavřít, je to živý organismus vyžadující mnoho úsilí pro další rozvoj a prosperitu. Snad ani nemůže být nazývána prací, ale spíše posláním.

A proto Vás zveme do Zoo Dvorec na návštěvu za zvířaty. Využijte volný čas a přijďte se podívat co je zde nového, jaká mláďata se narodila, kdo nás opustil (to také patří k životu zvířat), využijte akcí, které pro vás chystáme a staňte se součástí dalšího rozvoje zoo.