Čtvrt století medvědice Airiny

Jedenáctého ledna uplynulo 25 let co na svět vykouklo medvídě, které nyní žije ve dvorecké zoo.


Čtvrt století medvědice Airiny
11.1.2021 1359x Narozeniny
Celkem 27 článků z rubriky: Narozeniny
předchozí článek
Světový den tygrů
další článek
Shina

Čtvrt století medvědice Airiny

Narodila se v ZOO Brno a další život spojila se ZOO Dvorec, kde zůstane již natrvalo. Je u nás jedním z nejstarších a nejdéle chovaných zvířat.

Zajímá Vás jak Airina tráví čas v zimě?

V minulých zimách se vždy těšila z návštěvníků, kteří ji přišli obveselit a přinesli sebou jiné pachy a hlasy, které pro ni byly vždy jistým zpěstřením. V posledních dnech marně vyhlížela neokoukané a zvědavé tváře. Na podzim stihla nabrat dostatek podkožního tuku a narostla jí hustá srst, která chrání tělo před chladem. Krátké dny většinou využívala k hraní s předměty, které ji ošetřovatelé umístili do výběhu. Sníh je pro medvědy dokonalou kulisou k vymýšlení různých her, válení a hledání potravy, ale to pouze za předpokladu, že se neuloží k zimnímu spánku.

Letošní zima je trochu jiná a tak se Airina po několika letech opět uložila k zimnímu spánku. Postupně přestala pravidelně opouštět brloh a razantně snížila příjem potravy. Je jisté, že své kulaté narozeniny prospí.

Medvědí jídelníček

I přesto, že příjem potravy je v tuto dobu o něco menší, vždy netrpělivě čekala, až bude vpuštěna do výběhu a hledala ukryté pamlsky. V jídle je dost vybíravá a nesežere jen tak něco. Nejoblíbenější potravou je pro ni hroznové víno, hrušky, piškoty, maso a občas jogurt, piškoty. Jako všežravec má na svém jídelníčku také pečivo, mrkev, petržel,  čínské zelí, jablka, pomeranče, mandarinky. 

Každý rok dostane narozeninový dort se šlehačkou a piškoty. Nejvíce se těší na krabici s hračkami a nové prvky, které jsou jí instalovány do výběhu.

Oslava 25. narozenin

Přípravu narozenin přesuneme na dobu po prouzení ze zimního spánku. Bude to jistě také důvod k návštěvě zoo po rozvolnění vládních opatření a pro všechny příjemný zážitek.

Život medvědů

Medvědi jsou samotáři a to je také důvod proč žije sama. Dalším důvodem proč nemá partnera je skutečnost, že reprodukce medvědů hnědých není povolena. Přesto, že se jedná o chráněný druh, jeho popupalce ve volné přírodě stále narůstá. Bohužel přirozené životní prostředí medvědů je stále více vymezováno lidskou populací.