Watusi , Vahumský skot neboli masajská kráva

Watusi patří k středně velkým plemenům skotu, dosahuje hmotnosti 700 kg a výšky v kohoutku až 160 cm. Především býci mají dlouhé rohy, které mohou dosahovat rozpětí až 200 cm.


Watusi , Vahumský skot neboli masajská kráva
16.5.2018 8273x Příběhy zvířátek
Celkem 51 článků z rubriky: Příběhy zvířátek
předchozí článek
Antilopa losí
další článek
Pavian babuin

Afričtí domorodí lidé vyrábějí z rohoviny šperky (náušnice, korálky, náramky). Jiní domorodci ho chovají pro mléko, ale dojivost krav není velká. Využívají i jeho pevnou kůži,ze které vyrábějí štíty, bubínky, peněženky,.., maso a krev, kterou odebírají živým býkům a pijí smíšenou s mlékem. Některé kmeny, například Bečuánci jej používají i k jízdě. V tradiční kultuře afrických pastevců slouží i jako platidlo a symbol majetku. Afričtí pastevci jako např. Masajové si svých zvířat nesmírně váží a zabíjejí je pouze výjimečně, zejména jako oběť při některých rituálech. Pro maso jsou chovány většinou pouze kozy a ovce.

Užitkovost plemene watusi sice není vysoká, ale má některé cenné vlastnosti: skromnost, dlouhověkost a odolnost proti tropickým chorobám. Pokud jsou chována v kontaktu s člověkem jsou to zvířata klidná, snadno ovladatelná a to i přes svou velikost a váhu. U nás můžete vidět chovný pár pocházející ze zoo Vyškov. Býk jménem Roman a kravka Kelly přišli do naší zoo jako telátka asi před pěti lety a přivedli u nás na svět již 3 mláďata (2 jalovičky a býčka). Březost trvá 11 měsíců a rodí jedno mládě. Letošní telátko přišlo na svět 1. máje a mělo start do života o něco složitější, protože na svět moc chvátalo a bylo nedonošené. Trvalo nám asi 2 dny než jsme Nelinku, jak jsme ji pojmenovali,postavili na nohy, aby se sama napila od matky.

 


Ilustrační fotografie k článku Watusi , Vahumský skot neboli masajská kráva

Watusi , Vahumský skot neboli masajská kráva

Watusi patří k středně velkým plemenům skotu, dosahuje hmotnosti 700 kg a výšky v kohoutku až 160 cm. Především býci mají dlouhé rohy, které mohou dosahovat rozpětí až 200 cm.

Ilustrační fotografie k článku Přírůstek do rodiny afrického skotu

Přírůstek do rodiny afrického skotu

Dobrých zpráv není nikdy dost a narození mláďat je důvodem k radosti. Po třech letech jsme se opět dočkali krásného telátka skotu watusi.

Ilustrační fotografie k článku Mládě watusi v netradičním zbarvení

Mládě watusi v netradičním zbarvení

Jaro se hlásí o slovo. Po kůzlatech, která jsou symbolem konce zimy, jsme přivítali telátko masajské krávy, watusi.

Ilustrační fotografie k článku Týden mláďat

Týden mláďat

Tento týden jsme přivítali na svět hned dvě mláďata - velbloudě a telátko watusi.