V zoo to o prázdninách žilo.

V zoo to o prázdninách žilo.

Nejteplejší a nejoblíbenější měsíce v roce byly nabité programem pro děti i dospělé. Vše se točilo jak jinak než kolem zvířat, která nám často přichystala hezkou podívanou a pobavení.


Ambrožová Jana 31.8.2018 4305x Borovanský zpravodaj

Svatba v zoo. Startovací metou pro prázdniny byla sobota 30. 6., kdy se návštěvníci stali svědky vzácného okamžiku našich zaměstnanců Petra a Denisy, kteří se rozhodli vstoupit do manželství a říci si své „ano“ tam kde to mají oba moc rádi – v ZOO Dvorec. Na několik hodin se srub u tygrů proměnil v oddací síň a zaplnil se láskou a vírou. Svědky nebyla pouze rodina, kolegové, kamarádi, ale všechna zvířata, která po celou dobu oddávací řeči místosrastosty Stanislava Malíka, tiše přihlížela.

První prázdninovou akcí byla oslava 10. narozenin největšího savce chovaného v zoo Dvorec. Slavili jsme 7. 7. a to po celý den. Hroch Buborék už tušil, že se děje mimořádná věc, jelikož aktivita, která probíhala kolem jeho výběhu není součástí každodenní péče. Ráno jsme u výběhu vyvěsili transparent, který upozorňoval na významné narozeniny. Dopoledne proběhlo mimořádné komentované krmení a odpoledne dostal BUBI hlavní dárek – narozeninový dort z ovoce, zeleniny a dalších dobrot. K tomu jsme mu na instalované obrazovce promítali narozeninovou hroší muziku. Pro děti bylo připraveno kreslení barvičkami MAGIC a probíhala komentovaná krmení dalších zvířat.

Víkend 14. -15. 7. byl spojen s Borůvkobraním. Návštěvníkům byla poskytována 10% sleva na vstup do zoo.

Mezinárodní den hadů jsme si připomněli 15. 7. a oslavili ho komentovanou prohlídkou terária, kdy byla představena i mláďata ze vzácného odchovu kobry anchietovy. Angolská kobra je známá tím, že žije ve velice suchých habitatech. Celkově vzato chov afrických kober není nijak jednoduchý v porovnání s asijskými druhy kober. Nebylo jednoduché, když samice nakladla svoji první snůšku. Doposud nebylo známo, že by někdo tento vzácný druh kobry odchoval. Alchymie, tak by se dalo nazvat způsob inkubace vajec, která byla rozmístěna do několika inkubátorů pokaždé s jinou teplotou a vlhkostí. Zvítězil inkubátor domácí výroby a dnes můžeme konstatovat, že zoo Dvorec je 1. úspěšným chovatelem v Evropě, který odchoval tento druh modré kobry.

Neděle 29. 7. patřila všem tygrům. Mezinárodní den tygrů oslavili tygři ussurijští i tygři indičtí velkou obsáhlou přednáškou o problematice usmrcování tygrů pro využití jejich těl v medicíně, pro kůži,.. Přenáška byla na téma ochrany kriticky ohrožených tygrů, stavy tygrů ve volné přírodě a jejich způsob ochrany. Tygři dostali svoji nejoblíbenější pochoutku, maso ukryté do papírových beden. Děti malovaly pro tygry krásné obrázky a celý den byl ve velmi milé atmosféře.

Velká 11 – ZOO Dvorec slavila 11. narozeniny a na 11. 8. vyšel Světový den lvů

Jako jediná zoologická zahrada v ČR odchováváme jedno z nejkrásnějších a nejvzácnějších zvířat na světě bílého jihoafrického lva. V květnu porodila naše lvice Tia tři mláďata. Porod proběhl o něco dříve než bylo plánováno, mláďata tedy byla narozena předčasně. Matka nejevila o lvíčata zájem. Ošetřovatelé mimina, která byla mokrá a již podchlazená přenesli do odchovny a společně s MVDr. Pavlem Doubkem započali s jejich záchranou. Lvíčata byla očištěna, usušena a umístěna do inkubátoru. Na tyto případy jsme připraveni a vybaveni plně funkčním inkubátorem, který jsme před lety zakoupili z Nemocnice ČB. Další dny a týdny byly rozhodující pro budoucí život těchto lvíčat. Dva kluci prosperovali celkem bez problémů, ale samička musela hodně bojovat a byla neustále kontrolována veterinářem i ošetřovateli.

Zmínku o narození mláďat jsme si dovolili pustit do světa až týden před oslavou narozenin a brali jsme to jako odměnu a příležitost pro oslavu Světového dne lvů. Lev je naším erbovním zvířetem a bereme ho jako zvíře, které Zoo Dvorec proslavilo.

Křtiny třech lvíčat proběhly v 14:30 po krásné a obsáhlé ukázce vábení zvířat panem Václavem Svobodou.

Kmotrem 1. Lvíčete se stalo Město Borovany v zastoupení starosty Petra Jenknera, který vybral krásné jméno pro ušlechtilé zvíře Jasiri (Statečný), 2. lvíče pokřtil jeden z nejuznávanějších vábičů na světě Václav Svoboda a pojmenoval jej Moyo (srdce). Samičku, která se nejvíce prala se životem, pokřtil ředitel zoo Viktor Ambrož jménem Furaha (štěstí). Lvíčata zatím zůstávají v zoo a dělají radost nám všem.