Tygr ussurijský

Šelma, která drží ve světě prvenství co do velikosti mezi kočkovitými šelmami, největší poddruh tygra a zároveň také nejohroženější druh.


Tygr ussurijský
16.5.2018 8936x Příběhy zvířátek
Celkem 51 článků z rubriky: Příběhy zvířátek
předchozí článek
Tygr indický
další článek
Lev pustinný

Během minulého století jejich stavy rapidně klesly a to z důvodu lovení tygrů pro jejich krásnou kožešinu a pro údajné léčivé účinky jejich kostí a to vše zajišťovalo velké výdělky.Kočkovité šelmy potřebují rozsáhlé území , aby našly dostatečné množství potravy , proto kácení stromů v oblasti výskytu vede k výraznému omezení jejich přirozeného prostředí.V současné době je tygr ussurijský chráněným zvířetem a ve volné přírodě ho lze spatřit jen velmi zřídka.

Tato kočkovitá šelma žije samotářským způsobem života , pouze v době páření se potkává samec se samicí.Toto období trvá zhruba 4 -6 dní.Po té samec opustí samici, březost trvá 98 -110 dní.Rodí se 1- 3 koťata, která váží 500g -900g.Počet mláďat a jejich váha se odvíjí od hojnosti ulovené potravy i stáří samice.Mláďata tráví s matkou až 2 roky.Za tuto doby se naučí vše co potřebují k přežití ve volné přírodě.

Zbarvení tygrů je v zimně podstatně světlejší téměř do zlatava a v létě je jasně oranžové.Srst je velmi hustá.Pruhy na těle a v obličeji se liší u každého jedince a lze je od sebe rozeznat.Pruhování slouží jako maskování a umožňuje zvířeti přiblížit se co nejblíže ke kořisti.I přes to je úspěšnost lovu zhruba 5 -10%.Kořistí se stávají kopytníci,zajíci a jiná zvěř.Nejsou známy žádné ataky na člověka.

Hmotnost tygra ussurijského se pohybuje u samic 180kg – 250kg a u samců může dosáhnout až 350kg.


Ilustrační fotografie k článku 10 let zoo a křtiny tygříka

10 let zoo a křtiny tygříka

Srpen patřil oslavám deseti let provozu zoologické zahrady. Připravili jsme pro návštěvníky program s africkou tématikou, dílničkami pro nejmenší a další zábavou. Hlavním hostem dne byl Honza Potměšil.

Ilustrační fotografie k článku Tygr ussurijský

Tygr ussurijský

Šelma, která drží ve světě prvenství co do velikosti mezi kočkovitými šelmami, největší poddruh tygra a zároveň také nejohroženější druh.

Ilustrační fotografie k článku Mezinárodní den tygrů - 29.7.2018

Mezinárodní den tygrů - 29.7.2018

Kočkovitá šelma s nádherným kožichem, vysokou inteligencí, elegancí a samotářským životem. Tak bychom mohli krátce specifikovat zvíře na samém vrcholu potravního řetězce. Přes to všechno je to jeden z nejohroženějších tvorů na planetě. Proč se tomu tak děje? Kolik ...

Ilustrační fotografie k článku Kde se kočky mají

Kde se kočky mají

Zoo Dvorec patří k mladším zoologickým zahradám u nás, a ačkoliv je rozlohou neveliká, v mnohém má primát. Připomeňme alespoň počet kočkovitých šelem, který se pohybuje kolem dvou desítek, a největší expozici kober.