Rok 2018 a změny v roce 2019

Často nám pokládáte otázku co je u nás nového. Zde najdete odpovědi a možná se dozvíte i něco z našich plánů do budoucna.


Rok 2018 a změny v roce 2019
Ambrožová Jana 22.1.2019 4010x Běžný den
Jaké největší investiční akce proběhly v roce 2018 ?
 
Rok byl započat rozsáhlejší úpravou prostorů pro zaměstnance, ale také zlepšením kvality obsluhy návštěvníků.
S přibývajícími zvířaty, zvyšujícím se počtem zaměstnanců, brigádníků i návštěvníků a stálou snahou zlepšovat podmínky pro práci v zoo došlo k modernizaci šaten, kanceláří a hlavně k modernizaci prostor s pokladnou. Pokladna slouží také jako "informační místo" pro naše návštěvníky, kterým jsou poskytovány služby v podobě volně dostupných propagačních materiálů okolních míst a akcí, zapůjčování zámků na kolo, ale také úschovna zavazadel. Pro bezpečnost našich návštěvníků a samozřejmě i zvířat byl v objektu zoo rozmístěn kamerový systém, který se v praxi v prvním roce velmi osvědčil.
 
Před zahájením hlavní návštěvnické sezóny byl v zadní části zoo umístěn domek pro prodej suvenýrů a hraček a opět se velmi osvědčil. Návštěvníkům tak mohla být nabídnuta širší škála sortimentu s náměty zoo a tak oblíbené hračky. Tento domek sloužil i jako výborný prostor pro konání dílniček v rámci podzimních aktivit v zoo.
V červenci byla dokončena expozice pro tolik obdivované a záludné surikaty vlnkované.
Závěr roku jsme věnovali přípravám venkovní expozice pro velké kočkovité šelmy, která navazuje na již stávající ubikaci. Tato část byla slavnostně otevřena na Štědrý den. Návštěvníci  tak byli svědky vypuštění našich odchovanců bílého lva do tohoto prostoru. Bílí lvi jsou jedním z nejvzácnějších zvířat na naší planetě a naše zoo se může pyšnit odchovem již 8 mláďat. Přitom na světě jich zbývá pouze 300 jedinců.
Hodně času bylo věnováno i do nových připravovaných projektů, o kterých zatím nechceme mluvit, ale které budou zase velkým přínosem pro rozvoj zoo.
 
Jaká nová zvířata čekají na návštěvníka?
 
Z našeho směřování v posledních letech je cítit, že máme velmi blízko k africkému kontinentu. Nové druhy zvířat jsou tedy hlavně z této části světa. Nenarodila se v Africe, ale v jiných zoologických zahradách a v rámci spolupráce našla nový domov v naší zoo. Kolekci kopytníků doplnila zebra stepní, kolekci šelem obohatila hyena žíhaná, mangusta žíhaná, fenek berberský, cibetka africká, ženetka levhartí, ženetka savanová, u ptáků jsme doplnili seznam o ibise rudé. V chovu primátů jsme jako novinku přivítali vzácné a málo chované lemury hnědé. Expoziční úpravy a změny se budou týkat hlavně těchto zvířat.
 
Co se v zoo chystá z hlediska investic na příští rok, případně jestli nějaké oslavy?
 
Hlavním naším cílem v roce 2019 je vystavění nového pavilonu pro šimpanze. Věříme, že se nám tento záměr podaří a tím by mělo dojít k velké změně v celkovém rozložení expozic v areálu zoo. Další méně náročné stavby a přesuny zvířat by měly probíhat v průběhu roku, ale nijak nebudou zasahovat do prohlídky a narušovat provoz zoo.
Mělo by dojít i na opravy cest a parkoviště.
Určitě se chceme zaměřit také na rozšíření environmentálních vzdělávacích prvků.
 
Celoročně to u nás žije, a tak tomu bude i v roce 2019.
Začali jsme 12. ledna menší oslavou narozenin medvědice (23let), v únoru o jarních prázdninách oslavíme narozeniny našich gibonů, duben bude věnován oslavám Dne země a Velikonočním akcím. Poslední květnová neděle ( 26.5.) patří dětem - Den dětí v zoo, červenec bude nabitý hrošími narozeninami - 7.7., Den hadů - 14.7., Mezinárodní den tygrů - 28.7.. V neděli 11.8. oslaví zoo 12. let provozu a zároveň i Mezinárodní den lvů, tyto oslavy bývají z celého roku největší už i proto, že lev je erbovním zvířetem zoo a vděčíme mu za mnoho úspěchů.
Podzimní akce probíhají hlavně v říjnu, Den zvířat  a Den stromů. Prosincové akce typu komentované prohlídky, krmení, noční prohlídky jsou vždy v době vánočních prázdnin.
V průběhu roku také proběhnou neplánované oslavy, křtiny a podobně podle momentálních aktivit a narozených mláďat.
 
Tohle všechno však můžeme podniknout pouze s vaší podporou.
Děkujeme, že nás navštěvujete a tím podporujete naši činnost.