První mládě roku 2017

Mládě lva pustinného přišlo na svět v lednu.


První mládě roku 2017
Ambrožová 20.3.2017 6927x Běžný den

Prvním mládětem letošního roku v ZOO Dvorec je lvíče.

Měli jsme tu čest přivítat mezi naše svěřence první letošní mládě, které se narodilo v ranních hodinách 19. 1. 2017. Tímto mládětem je lvíče a narodilo se už zkušeným rodičům Nině a Ugasovi. Po velmi krátkém a nevýrazném páření, které proběhlo v posledním zářijovém týdnu loňského roku, ošetřovatelé nepředpokládali možnost zabřeznutí samice. Není ani pravidlem, aby se mláďata velkých kočkovitých šelem rodila v zimních měsících. Ze zkušenosti z minulých odchovů jsme se s tímto setkali poprvé. S ohledem na zdravotní stav samice po porodu jsme se rozhodli pro „umělý odchov“. Je to krajní řešení, ke kterému přistupujeme vždy po zvážení všech ostatních možností. Pokaždé je na prvním místě zdravotní stav matky a mláděte.

Porodní váha mláděte byla 1 300g a bylo života schopné. Ošetřovatelé ihned přesunuli mládě do inkubátoru a zajistili vhodnou stravu a mlezivo. První dva týdny bývají pro lvíčata kritická, mohou se projevit případné zdravotní komplikace provázející průjmy, vysoké horečky, zápaly plic a podobně. Po tomto období je již nastartován imunitní systém a začnou růst první mléčné zuby. Denní přírůstek lvíčete se pohybuje okolo 100g, je čiperné a daří se mu velmi dobře. Ve dvou měsících váží 6 400 g a to je také věk kdy začne přijímat masitou stravu. Lvička byla pokřtěna 4. 3. 2017 divadelním a filmovým hercem Ondřejem Veselým, byla pojmenována Sheena. Do budoucna u nás nemůže zůstat a je jí hledán nový domov v některé zahraniční zoologické zahradě. Mládě není výjimečné jenom datumem narození, ale také svým zbarvením. Narodilo se lvům pustinným s typickým žlutým zbarvením, ale barva mláděte je světle šedá téměř bez flíčků.


Ilustrační fotografie k článku První mládě roku 2017

První mládě roku 2017

Mládě lva pustinného přišlo na svět v lednu.

Ilustrační fotografie k článku Křest lvíčete

Křest lvíčete

V první březnovou sobotu (4.3.2017) jsme společně s hercem panem Ondřejem Veselým pokřtili lvíče Shinu. Krásné počasí, sympatický kmotr, fascinující lvíče a příjemní návštěvníci, to vše vytvořilo krásnou atmosféru, kterou si všichni užili.

Ilustrační fotografie k článku Mláďata roku 2017

Mláďata roku 2017

V tomto roce oslavila zoologická zahrada významné jubileum 10 let existence. Byl to rok plný nečekaných událostí a nezačal úplně podle našich představ a plánů. Postupně se vše otočilo k dobrému a zvířata se začala odvděčovat krásnými přírůstky. Rozmnožující se zvíře ...

Ilustrační fotografie k článku Odešla lvice Nina

Odešla lvice Nina

Život v zoo nepřináší jenom hezké chvilky. Bohužel přichází dny, které jsou těžké a plné nechtěných rozhodnutí. Mezi takové dny se zařadil 24. únor 2022.

Ilustrační fotografie k článku Shina

Shina

Malý zázrak, který se stal před čtyřmi roky.