Lev pustinný

Lvi jsou asi nejznámější kočkovitou šelmou. Lev je hned po tygrovi největší kočkovitou šelmou. Lvi se ve volné přírodě dožívají okolo 14 let a v zajetí až okolo 20 let. Samci váží okolo 150 – 200 kg a samice okolo 120 – 150 kg. Hlavním rysem lvů samců je jejich hříva. Dříve se lvi pustinní vyskytovali v Africe, Asii, v Evropě a dokonce i v Americe. Dnes už jsou pouze v Africe a v Indii.


Lev pustinný
16.5.2018 13278x Příběhy zvířátek
Celkem 51 článků z rubriky: Příběhy zvířátek
předchozí článek
Tygr ussurijský
další článek
Prasata z Afriky

V porovnání s ostatními kočkovitými šelmami jsou lvi velmi sociální zvířata. Žijí ve smečkách, kterou povětšinu  tvoří  až pět samic, mláďata a dva samci. Mají vyhrazená svá teritoria, kde se pohybují a chrání si ho. Loví převážně samice, ale právo na kořist má vždy první nejsilnější samec z tlupy. V zajetí pokud jsou lvi starší, vyhledávají spíše klid a s ostatními lvy se nesnesou. Proto je můžeme v zoologických zahradách nacházet v samostatném výběhu.

Lvi povětšinu dne odpočívají a to až 20 hodin denně. Na lov se většinou vydávají až v podvečerních hodinách. Lvi mají v noci velmi dobrý zrak, čich a sluch.  Jejich potravou se ve volné přírodě stávají pakoně,  zebry, prasata, buvoli. Málokdy útočí na žirafy nebo na větší zvířata. Lvi potřebují denně 5 – 7 kg masa. V zajetí se lvi krmí kuřecím, hovězím či telecím masem. Vepřové maso se nepodává z důvodů tučnosti.

Říje se vyskytuje u samic několikrát do roka. Pár je neustále v blízkém kontaktu a páří se 20 – 40 krát denně.  Březost trvá 110 dní. Poté lvice porodí 1 – 4 koťata. Ve volné přírodě se koťata v 80 % nedožijí ani dvou let. V zoologických zahradách je úspěšnost odchovu znatelně vyšší.

Zajímavosti:

  •  Pokud se narodí bílý lev či albín, jde pouze o genetickou anomálii. Ve volné přírodě  však nemají velkou šanci na přežití.
  •  Lvi se mohou křížit s ostatními druhy kočkovitých šelem. Například ve spojení  s tygrem je to ,,liger“. Dále se mohou křížit s levharty nebo jaguáry.  Samozřejmě  se to nedoporučuje.
  •  V mnoha kulturách jsou lvi považováni za silná a ušlechtilá zvířata. Lev také  představuje krále zvířat.
  •  Lvi jsou nejvíce ohrožováni nemocemi a lidmi.

Ilustrační fotografie k článku První mládě roku 2017

První mládě roku 2017

Mládě lva pustinného přišlo na svět v lednu.

Ilustrační fotografie k článku Křest lvíčete

Křest lvíčete

V první březnovou sobotu (4.3.2017) jsme společně s hercem panem Ondřejem Veselým pokřtili lvíče Shinu. Krásné počasí, sympatický kmotr, fascinující lvíče a příjemní návštěvníci, to vše vytvořilo krásnou atmosféru, kterou si všichni užili.

Ilustrační fotografie k článku Mláďata roku 2017

Mláďata roku 2017

V tomto roce oslavila zoologická zahrada významné jubileum 10 let existence. Byl to rok plný nečekaných událostí a nezačal úplně podle našich představ a plánů. Postupně se vše otočilo k dobrému a zvířata se začala odvděčovat krásnými přírůstky. Rozmnožující se zvíře ...

Ilustrační fotografie k článku Odešla lvice Nina

Odešla lvice Nina

Život v zoo nepřináší jenom hezké chvilky. Bohužel přichází dny, které jsou těžké a plné nechtěných rozhodnutí. Mezi takové dny se zařadil 24. únor 2022.

Ilustrační fotografie k článku Shina

Shina

Malý zázrak, který se stal před čtyřmi roky.