12. výročí zoo a Mezinárodní den lvů

12. výročí zoo a Mezinárodní den lvů

Africká kultura, tanec, zpěv, jídlo, navázání nové spolupráce, představení projektů, putovní výstava a zábava pro děti. Takto stručně bychom mohli shrnout způsob oslavy dvou významných událostí v neděli 11.8.2019.


Jana Ambrožová 12.8.2019 3160x AkceNarozeniny

Program dne byl opravdu hodně nabitý a pestrý.

Zahájení proběhlo rozhovorem s ředitelem zoo Viktorem Ambrožem. Povídání o tom, kdo vlastě může za to, že se ve Dvorci, malé nenápadné vesničce začala rodit zoologická zahrada. 

První vystoupení Uganda Dancers Band proběhlo v 11:00 a zcela jednoduše bez víza a letenky se všichni přenesli na africký kontinent. Ukázka hraní na bubny a hudební nástroje vyrobené často z netradičních předmětů, doplněná o výrazný zpěv a energický tanec, pokračovala ještě v odpoledních hodinách a končila bubenickou školou a workshopem a ochutnávkou skvělých afrických jídel.

Mezi vystoupeními se slova ujala Joselin, zakladatelka projektu Orutindo. Výtěžek z prodeje afrického jídla, suvenýrů a dalších předmětů poputuje na pomoc dětem v tomto projektu.

Navázali jsme novou spolupráci s projektem Lions recykle For Sight a stali jsme se tak novým sběrným místem pro již nevyužité brýle. Návštěvníci se tak od prezidenta klubu Petra Schela a zmocněnce projektu "Brýle pro Afriku" Petra Šímy dozvěděli co se s brýlemi děje dál a jakým způsobem najdou nového majitele. 

Lvi, pro zoo Dvorec velmi významná zvířata, si svůj Mezinárodní den užili hledáním potravy ukryté do "kremrolí". Maso jim bylo zamaskováno do kobercových rolí, které jim i dál posloužily k zábavě /enrichmentu/.

Na různých místech po celém areálu byla umístěna putovní výstava "Afrika snů a skutečností", jenž je produktem Fakulty ekonomické a Fakulty filozofické na ZČU  Plzni.  Dvanáct rollupů nám mělo představit jak moc se černý kontinent změnil od první návštěvy cestovatelů Zikmunda a Hanzelky k dnešní podobě. Tato výstava zůstává v zoo do konce srpna. 

Nejen děti využily možnosti malování na obličej. 

Radost udělalo i malování obrázků barvičkami a vodovkami poskytnuté sponzorem Koh-i-noor České Budějovice.

Velkým překvapením pro nás byl dort k výročí, který pro nás nechali vyrobit naši stálí návštěvníci.

Přípravy na akci probíhaly již několik měsíců dopředu. Díky vystupujícím, ochotě garantům projektů a navázání nových zajímavých spoluprácí, týmu zaměstnanců, příznivému počasí a v neposlední řadě návštěvníkům vše dopadlo nad naše očekávání.

Všem upřímně děkujeme za účast, podporu, nadšení a návštěvu.


Podobné články